6 Nisan 2011 Çarşamba

Isvec'te Moda.



Moda denildiginde ilk akla gelen ulkelerden biri de hic suphesiz Isvec'tir.. Streetstyle sokak modasini takip eden moda blogculari az cok Stockholm'lularin giyim tarzi hakkinda bilgi sahibi olmustur.. Stockholm dunya capinda bir cok alanda ödül almis modacilari, vintage magazalari ve isveclilerin kendine has tarzlariyla hep dikkat cekmistir.. Tekstil devi H&M ve daha bir cok taninmis magaza zincirleri Isvec dogumludur..Drottninggatan’da, T-centralen’de ve isvec’in en islek ve tarz yerlerinden biri olan södermalm de bulabileceginiz magazalar ve alisveris galerileri hem fiyat olarak cok uygun hem de degisik ve tarz seyler bulabileceginiz biryer. Bir sokakta 4-5 tane sagli sollu H&M karsiniza cikabilir, ama ilk bakista hepsinde ayni seyler varmis gibi dursada iyice bakildiginda bir birinden farkli kiyafetler göze carpabiliyor.




H&M kivaminda bir diger magaza ise Gina Tricot. Enk ile ne zaman buraya girsek mutlaka bir seyler alir cikariz. Bu seferde enk'in elinde tuttugu elbisenin siyahini kaptim.. Biraz iddiali ya da basit gibi görünse de modayi yakindan takip edenlerin hemen farkina varacagi detaylarla dolu ve farkli giyinmeyi sevenlerin cok hoslanacagi magazalarla dolu bu ulke.



Burada kiyafet piyasasi Turkiye'den cok daha gelismis ve cok daha ucuz.. Rüküs giyinmeyi özellikle isteseniz bile bunu basarmaniz pek mumkun degil, cunku modaya uymayan hic bir kiyafet satilmiyor bu ulkede.. Ünlü bir modacinin da dedigi gibi "Isvecliler az parayla, cok modern giyinmeye alisiktir"..
Sokakta yuruyen her insan basli basina bir ikoncan havasinda.. Ilginc tipler, cok farkli tarzlar var.



İsvec’te moda denildiginde akla gelen ilk isimler Acne, Filippa K, Cheap Monday, Nudie Jeans ve bir İsvec klasigi Whyred.




İsveclilerin kendilerine özgü bir stilleri var. Ya cok abartili kürkler,piriltili elbiseler ya da cok sade, özensiz bir tarzdadirlar. Ama genel itibariyle bakildiginda cok asil ve $Ik bir havalari vardir. Türkiye'de giymeye cesaret edemediginiz seyleri burda erkek dahi olsaniz rahatlikla giyebilirsiniz. Ne kadar acayip ve tuhaf giyinmis olursaniz olun hic kimse tarafindan yadirganmayacaginizin garantisini verebilirim. Mini, dekolte, hatta cok acik buldugunuz elbiseler, taytlar, iddiali renkler göze batmaz. Kisin -5 derecede acik topuklu ayakkabılarla ve sortla bile kimsenin tuhaf bakislariyla karsilasmadan dolasabilirsiniz. Gündüz disari ciktiginizda karsilasacaginiz en klasik seyler, son zamanlarda cok gözde olan parlak taytlar, sadece kilotlucorap üzerine giyilmic uzun gömlek veya salas t shirt’ler, deri ceketler , tozluklar ve fularlar. Hava genelde soguk oldugundan rahat rahat gezebilecegimiz kalin bir palto,eldiven,atki,corab yaninda acaba giysem tuhaf mi olur, cok mu acik olur dediginiz tüm kıyafetler ideal.



Makyaj denildigindeyse akla ilk gelen Face Stockholm ve Mac'e benzeyen ama ondan cok daha fazla ucuk kacik renklere sahip, makyaji sevmeyen birine bile makyaj yapmayi sevdirecek nitelikte olan Make Up store markalaridir. Sagliga her seyden fazla önem veren vikingliler, makyaj konusunda da hasassiyeti elden birakmamis. Hic bir kozmetik malzeme kimyasal zarar icermiyor, aksine bir cogu ekolojik zararsiz maddeler oldugu icin hic bir sekilde zarar verme olasiligi yok.



Bir gun olurda yolunuz duserse bu saydigim yerlere mutlaka ugrayin. Alisveris tutkunlari ne demek istedigimi anlayip cilginlar gibi magazalara kosacak eminim :)



Ayrica her an, her yer alisveris merkezinde ünlü mankenlerin ve isvec medyasinin bulundugu defileler karsisina cikabilir. Hazirlikli olun ;)





Magazalarin bulundugu cadde baris timsali olan bu heykel, Isvec'te hatta gezip gördugum tum yerlerde en anlamli buldugum heykeldir. Keske dunya uzerindeki butun silahlarin namlusunu böyle dürüp bukebilsek, dugumleyebilsekte kimsenin cani yanmasa..

Bugunluk bu kadar. Adios..

20 yorum:

the think stop dedi ki...

gelirsem mutlaka uğrayacağım. elbiseni de çok hoş buldum. güle güle giy (:

Judy Abbott dedi ki...

Anaaa, o tabancayla benim de fotoğrafım var ama Göteborg'da çekilmişti:)

ne güzel anlatmışsın, şu an tek istediğim uçak bileti alıp İsveç'e giderek çılgıncasına alışveriş etmek. Neyse ki hayal kurması bedava:)

Adsız dedi ki...

hatunlarda öyle bir fizik var ki cuvala soksan kendilerini belli ederler ,ee bide ulkede böyle imkan olunca oluyor sana fashion tv firlamalari :)...

guzel paylasim olmus ,eline saglik..

Leylek dedi ki...

eh geliniimiz var, bende yakından tanırım İsveç güzellerini genelde Sülün gibiler..
Tıknaz etli budlu değiller. bu-da hamur işlerine pek ilgi duymuyor olmalarından:)

Giz dedi ki...

Ella yazını okuduktan sonra Stockholm'e taşınmaya karar verdim :)) moda diyarı resmen çok özendim canım, yaşayamasam da gideceğim ileride mutlaka.

Dylana Suarez dedi ki...

This looks like so much fun!

xoxo,

colormenana.blogspot.com

MeL jones' dedi ki...

ooo bebeyim, valla okuduğum en güzel moda yazısıydı, sen bu işlerde ustaymışsın yahu :):):)

Adsız dedi ki...

slm:)
fiyatlar daha ucuz demişsin türkiye(istanbul!) ile karşılaştırısan ne kadar fark var?
ve boş zamanlar için artık benim de bir blogum var:)
http://mukemmelsizlikabidesi.blogspot.com/

nakedqueen dedi ki...

gina tricotunuz oldugu için şanslısınız ;)



http://nakedqueen.blogspot.com/

Spectre dedi ki...

merhaba bize İsveç'ten yazan bloggerımız;) dün oralardan Türk bir şarkıcının videosunu izledim...aklıma stocholm diye yer ettiğin için sen geldin...tavsşye ediyorum şiddetle...adı Hakan Vreskala http://www.youtube.com/watch?v=xQFA-QqKknY&feature=player_embedded#at=11

Adsız dedi ki...

bu yazıdan sonra stockholm gidilecek şehirler listemde pat diye yükseldi.
blogun çoook keyifli, takipteyim artık, sevgiler..

şeker pastacı dedi ki...

Gina Tricot benim de favorim,bulduğumda kaçırmıyorum:))tercihlerine bayıldım..

Wear A Smile! dedi ki...

yazın çok hoşuma gitti çünkü daha 2 ay önce oradaydım, bu bahsettiğin yerlerin hemen hepsine gittim :)

iş için sık sık göteborg'a gidip geliyordum ama aklım hep stockholm'deydi. bu kez (hava şartları feciiiii olmasına rağmen) şansımı zorlayıp göteborg'dan sthlm'e gittim trenle.. 2 gün boyunca yalnız başıma şehri dolaştım, alışveriş yaptım, make up store'dan mavi oje aldım :) gina tricot'dan -hatta accayip indirimden- arkadaşıma deri şort, designer bag aldım vs vs.. öyle çok acayip paralar da harcamadım, yani haklısın, tasarımları çok clean/smart (bayılıyorum!) ama fiyatlar makul.
acne'den bişey alamadım sadece ona yanıyorum :( bir de bir dahakine yazın gelmek istiyorum, cidden çok üşüdüm :(((
bu arada çalıştığım şirket MQ ve nudie jeans için üretim yaptırıyor, ne hoş değil mi? :)

bloguma beklerim (gülme ama birkaç stockholm postu da bende var, görmemişin stockholm'ü olmuş misali! :)))

sevgiler

éLLa Çiça dedi ki...

* ay esniyorum tesekkur ederim, bekleriz :)

* Judy Abbott öyle mi ne guzel :) Gel valla gezdirrim ben seni, birlikte yapariz alisverisi de :)

* e.n.k dogru valla cuval giyseler cuval bile havali asil duruyor karilarda.

* Leylek evet biz kebaplari, mantilari götururken hatunlar salata yiyyor.
Ben salatayi ancak katik ederim ana yemege.

* Giz hepiniz toplasin gelin, butun blogcular gelsin hatta. ben en iyisi bi kac tane daha isvec'i öven yazilar yaziyim da pilini pirtisini toplayanlar atlasin ucaga. Turklere hasret kaldik.

Adsız dedi ki...

O tabancanın hali ne yaa :)))

modafobik dedi ki...

Oy oy kıskançlıktan ölsek mii napsakkk?!

Wear A Smile! dedi ki...

merhaba şekerim, ya göteborg isveç'ten sayılmıyor mu?? :)) ben hem kış hem yaz birçok kez geldim göteborg'a ama hiç böyle wahşi bir soğuk görmedim, kutuplar da daha soğuk olamaz herhalde..:P

yazın çok güzel oluyor ama, orası kesin. dediğin gibi hava hiç bunaltmıyor. bir de beni en çok etkileyen gece saat 23:30'da bile havanın halen tam olarak kararmamasıydı! acayip bir histi, sanki başka bir gezegen gibi..:) sonra da saat 4'de mi ne yine güneş doğmuştu! :))

aahh drottning gatan..:D hava şöyle 5C kadar daha sıcak olsaydı yıkardım oraları ama o şartlar altında kendimi can havliyle NK store'a, Ahlens'e filan attım her fırsatta.. :(

haha işimi afili buldun demek :)) teşekkür ederim, ben de şikayetçi değilim.. en çok sevdiğim yanı da seyahat etmek herhalde..
sen tr'ye gelip gitmiyor musun? çalışmıyorsun galiba doğru mu anladım?

sevgiler, bloguma da uğra vaktin olursa ;)

http://wear-a-smile-wear-a-smile.blogspot.com/

Adsız dedi ki...

orda doğup büyümek isterdim ama ben olarak gurbetçi olarak çok şanslısın ella çoooook:)

Unknown dedi ki...

Ben noye hoc turk goremiuorum birda madem bi kadar cok

Unknown dedi ki...

Madem bu kadar turk var burda ben neden hic rastlayamiyrum ya